Bulu ayam tidak boleh di guna sebagai makanan kerana mengandungi keratin yang
keras dan tidak boleh di hadam oleh ikan.Dengan pemprosesan yang
betul keratin
ini boleh di lembutkan dan di hadam oleh ikan.Proses ini mengunakan stim bertekanan 124
kPa di dalam retot pada suhu 127 ยบ C
selama 90 min
( autoclave),
Hasil yang
di perolehi di kenali dengan nama hydrolyzed feather
meal.
Prosimat Analysis bagi pemprosesan di atas
|
%
|
Protin Kasar
|
85
|
Fibre Kasar
|
1.5
|
Amino Acid
|
|
Methionine
|
0.55
|
Sistine
|
3
|
Lysine
|
1.05
|
Tryptophane
|
0.4
|
Threonine
|
2.8
|
Isoleucine
|
2.66
|
Histidine
|
0.28
|
Valine
|
4.55
|
Leucine
|
7.8
|
Arginie
|
3.92
|
Phenylalanine
|
2.66
|
Mineral
|
|
Sodium
|
0.7
|
Potasium
|
0.3
|
Magnesium
|
0.20
|
Selenium
|
0.8
|
Bagi pemprosesan cara yang
murah saperti yang
di amalkan di Thailand ,bulu bulu ayam ini di rebus
selama tidak kurang dari sejam.
Bulu bulu ini di rendam selama semalaman dengan calcium hydroxide
sebelum di rebus.Ia nya kemudian di keringkan dan di kisar menjadi halus.Walau pun
kadar protin tidak sebaik pemperosesan secara autoclave,ia nya dapat mengurangkan kos bahan mentah yang
di gunakan.
Bagi kebanyakan feed formulator
untuk makanan ikan , bulu ayam ini hanya di guna pada kadar tidak lebih dari 15 %
dalam makanan rumusan yang
di buat.Ini
kerana kadar amino acid jenis Methionine,
Tryptophane dan Histidine yang
kurang berbanding dengan bahan mentah lain.Ia hanya di guna sebagai `add up’
protin kasar dalam makanan rumusan itu.
4 ulasan:
slm..cikgu,boleh tak tepung bulu ayam ni dicampur sebagai salah satu bahan makanan rumusan lembu @ kambing untuk dibuat pelet
Boleh,tapi perlu di proses dulu.Sistem pencernaan ruminan lebih baik dari sistem percernaan kehidupan aquatik.
slm.. cikgu, boleh x tepung bulu ayam dijadikan makanan ayam.. macam mana nk proses dgn cara murah dan berapa percent yg dicadagkan..
Wsalam,ya Haley ,boleh,sebagaimana yang di nyatakan diatas.
Comment/FAQ