Blog about Fish Feed Technology and Aquaculture System.....HOW CAN Keli Omega 3 BE FREE …? Solution : Keli Omega 3 is supported by the advertising shown on each of its pages. You are helping to support Keli Omega 3 every time you see an advertisement,visits the link or signup with a service advertised by our sponsors...or make a donation at the link provided..Thanks you...and you are welcome to visits us again.……

09 Februari 2009

Bagaimana Untuk Mengira % Protin

Bagaimana Untuk Mengira % Protin

Peratus protin adalah jumlah protin yang ada dalam satu satu rumusan makanan yang di buat.Jumlah ini adalah jumlah keseluruhan protin dari semua bahan sumber protin yang di campurkan dalam satu satu makananan rumusan itu.

Cara pengiraan yang mudah dan tepat adalah dengan mengunakan Exel sebagaimana fomat di bawah.

* Program di atas boleh di download di sini

Walau bagaimana pun jika tidak dapat membuat dalam bentuk exel cara lain adalah saperti berikut.

Kata kan kita telah ada maklumat bahan mentah saperti berikut

Tentukan dulu berapakah kadar protin yang kita kehendaki, kata kan kita mahu makanan kita mengandungi 30 % protin, masuk kan angaka 30 ini dalam petak X ,dan kita hanya ingin mengunakan 2 bahan sahaja ia itu

  1. Tepong ikan malaysia - 55 % protin
  2. Dedak padi - 11 % protin

Masuk angka 55 pada petak A

Masuk angga 11 pada petak B

Bila kita A tolak X, dan B tolak X, kita dapat hasil saperti berikut

Jadi untuk mendapat peratus bahan mentah yang perludi gunakan adalah saperti berikut

1. Tepong ikan - 19/44 x 100 = 43.18 % atau 0.4318 untuk pengiraan

2. Dedak Padi - 25/44 x 100 = 56.8 % atau 0.568 untuk pengiraan

Katakan kita nak buat ramuan dalam 10 kg, jadi jumlah bahan yang perlu di campur untuk mendapat kadar protin 30 peratus adalah saperti berikut.

1.Tepong Ikan = 0.4318 x 10 kg = 4.13 kg

2. Dedak padi = 0.568 x 10 kg = 5.6 kg.

Bagi kegunaan bahan mentah yang lebih dari 4 bahan mentah.

Katakan kita perlu kepada 50 peratus protin

Bahan yang lebih dari 20 % protin

  1. Tepong bulu Ayam , 85 % protin
  2. Tepong Ikan 68 % protin ( grade B)

Bahan yang kurang dari 20 % protin

1. Dedak padi 11 % protin

2. Beras hancur 12 % protin

Buat campuran purata,campur sama banyak.

a. Bahan yang lebih dari 20 % protin

Mix A = 85 + 68 bagi 2 = 76.5 %

b. Bahan yang kurang dari 20 % protin

Mix B = 11 + 12 bagi 2 = 11.5 %

Masuk kan data ke dalam petak saperti di atas, 50 pada petak X, Mix A pada petak A,dan Mix B pada peta B,kira sebagaimana di atas.

Assalamualaikum.

Kembali ke senarai topik

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam,,saya ingin menghubungi pihak tuan untuk diskusi lebih lanjut. Boleh dapatkan no.telefon atau boleh sms saya di 019.3192899. DR.ISKANDAR.TERIMA KASIH

Cikgu Naim berkata...

Salam,terima kasih ,saya boleh di hubungi di no.berikut

013-9551734

InfoDuit - Pendapatan Pasif berkata...

Salam Cikgu

Buleh email ko saya direct, takleh nak download la melalui web ni..

riza@ranhill.com.my

Maisarah Binti Ayob berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.