Blog about Fish Feed Technology and Aquaculture System.....HOW CAN Keli Omega 3 BE FREE …? Solution : Keli Omega 3 is supported by the advertising shown on each of its pages. You are helping to support Keli Omega 3 every time you see an advertisement,visits the link or signup with a service advertised by our sponsors...or make a donation at the link provided..Thanks you...and you are welcome to visits us again.……

12 Mac 2009

Senarai Topik

eastwood rnc speech american brass lighting chateau g sunny leone unclaimed money angels ukrainian lindsay lohan naturism free galleries oops internet lopmix film black friday ads lolicon bikini games humayan ahmed films breaking news www.nae.gov.et famolix.fr news bibcam icamtech.net ,Alexa Traffic Rank for http://mpv-akuakultur.blogspot.com/: 8,559,220mpv-akuakultur.blogspot.com/,Kursus Akuakultur oleh Dimensi Rebana Sdn Bhd,Diari Akuakultur Z Hasa Agrotech,http://sitik.wordpress.com/category/info-berita/perikanan-akuakultur/,Alexa Traffic Rank for http://ikansiakap.blogspot.com/: 8,161,536ikansiakap.blogspot.com/,http://pucukhijau.kdhagro.com.my/?tag=akuakultur,http://www.ikanmoden.blogspot.com/,Alexa Traffic Rank for http://aquamalaysia.blogspot.com/: unavailableaquamalaysia.blogspot.com/ girls a kohls mature movies music purenudism.com alyssa milano
Makanan Rumusan Dan Sistem penternakan
-CHAPTER 1

CHAPTER 2
CHAPTER 3
CHAPTER  4

21 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam Abghan,

Nak tau, camna nak buat minyak ikan sendiri.

CikGu Naim berkata...

salam,
minyak ikan tidak boleh di buat,kerana ianya di extract dari ikan,Walau bagaimana pun untuk mendapat omega 3 bagi pembesaran boleh di ganti dengan lain lain minyak yang mengandungi omega 3 saperti flaxseed atau yang seumpama nya pada kadar yang sama dengan saperti pengunaan minyak ikan.

Tanpa Nama berkata...

slam abghan..
kalo minyak ikan tu kite gantikan dengan minyak ikan kod(scottemulsion ) tu bleh ke??

CikGu Naim berkata...

scootemulsion (putih) sememang nya di pakai untuk di campur dalam pembuatan makanan rega dan makanan rotifer.
Untuk membuat makanan ikan biasa tidak di galakan kerana harga nya mahal ,adalah lebih murah jika di guna minyak ikan atau minyak sotong jenis 'crude' yang jauh lebih murah.

Tanpa Nama berkata...

SALAM TN.

SAYA PERNAH TEST HANCURKAN IKAN KELI. KEMUDIAN SAYA MASUKKAN KEDALAM OVEN KONONNYA UTK BUAT TEPUNG IKAN. HASILNYA TIDAK JADI TEPUNG SEPERTI YG SAYA BIASA BUAT PD IKAN LAUT. IA TELAH MENJADI MINYAK. ITU DIKIRA MINYAK IKAN KE?

Tanpa Nama berkata...

SAYA BERCADANG NAK BUAT BISNES MEMBUAT PALET MAKANAN IKAN DARI PERINGKAT STARTER,GROWER,FINISHER. AGAKNYA BUAT PALET MAKANAN IKAN NI BAGUS TAK PASARANNYA? SEBAB SAYA LIHAT SEMUA ORG SIBUK NAK TERNAK IKAN DAN BISNES BENIH IKAN AJE. MOHON PENDAPAT??

CikGu Naim berkata...

Salam,
1. Sebarang minyak yang keluar dari ikan,di kira minyak ikan,cuma kualitinya berbeza dari segi kandungan samada dari acid lemak omega 3,6,9 atau lemak biasa yang ada dalam ikan itu.sila lihat'bagaimana tepong ikan di di buat'utk dapat cara yang betul.

2.Prospect dalam makananan ikan memang cerah buat masa ini.Semua penternak masih lagi mencari cari makanan yang 'menguntungkan'kan penternak.Kebanyakan makanan yang ada murah, tapi kebanyakana nya merugikan penternak.Apa yang perlu di buat ialah mengeluarkan makanan yang berkualiti yang dapat mempercepatkan pembesaran dengan harga yang kompetetif.

Masrul berkata...

Salam,
Sos Ikan @ sotong yg terdapat di pasaraya, sama ke dgn minyak ikan @ sotong?

CikGu Naim berkata...

Salam,
Sos dan minyak adalah dua bahan yang berlainan tak kira lah sos ikan atau sotong,minyak ikan atau sotong adalah lemak (lipid) yang mengandungi kadar asid lemak yang tinggi,tapi sos tidak.

Tanpa Nama berkata...

SALAM CIKGU.

SAYA BCADANG NAK BUAT MAKANAN IKAN HIASAN GUNA CAMPURAN TIGA BAHAN IAITU CENGKERIK, CACING SUTRA DAN RUMPUT NAPIER INDIA. BERIKUT ADALAH NUTRISINYA:-

1) CENGKERIK
60,9% protein, 21-32%fat, 6.84% moisture, 45.6% cystein, 12.8% lysin, 0.05-0.09% collagen, 38-40% stearic acid, 9.84% oleic acid, 256.8 ppm estrogen, 11.49 ppm progestrone, 51.78 ppm testosterone

2) CACING SUTRA
Crude Protein 53%, Crude Fat 7%,
Crude Fibre 2%, Moisture 8%,
Ash 13% .

3) RUMPUT NAPIER INDIA
16 hingga 19% PROTEIN (Analisis % daripada MARDI

CAMPURAN YANG DICADANGKAN :-
A) CENGKERIK 20%
B) CACING SUTRA 20%
C) RUMPUT NAPIER INDIA 60%

CAMPURAN DITEPUNG, DIKERING DAN KEMUDIAN DIPALETKAN.

MOHON KOMEN DARI KEPAKARAN CIKGU.

CikGu Naim berkata...

Salam,
Bagi ikan hiasan di atas campuran protin ok,cuma apa yang saudara perlu tambah ialah multi vitamin dan mineral,binder di syorkan pakai sodium alginate,untuk attractant boleh pakai minyak ikan/sotong atau udang baring.

koi berkata...

salam cikgu . saya berhasrat tuk mmbuat makanan bagi ternakan saya. tapi saya x tau carenye. boleh cikgu terangkan bagaimana caranye. bahan2 yg saya boleh dapat seperti decenter cake, hampas kelapa, kepala ikan, hampas soya. sy harap cikgu dpt tnjukan care yg betul tuk saya jadikan dedak yg berproten tnggi. kalau masih perlu campuran lain harap cikgu dpt sertakan. tq

CikGu Naim berkata...

Salam sdr Koi,
Boleh saya tahu untuk ternakan apa?
sdr boleh emailkan di sdes08@streamyx.com TQ.

jabir mohd din berkata...

salm..cikgu..
saya brminat utk mngethui car lebuh lanjut brkenaan pembuatn makanan ikan..boleh saya dapkan no utk dihubungi or emel?
tq

CikGu Naim berkata...

Salam,
Boleh hubungi di email berikut
sdes08@streamyx.com

Masrul berkata...

Salam cikgu.
Cikgu pernah menyatakan dgn menggunakan yeast, boleh membuatkan pelet ikan terapung dan berapakah peratus yeast perlu dimasukkan dlm pelet?

kitabku berkata...

slm...cikgu, sy nk tanya,boleh x buat pelet tilapia menggunakan napier dan hampas soya..mtk tunjuk ajar...

CikGu Naim berkata...

Salam kitaku,
Boleh ,perlu diproses dahulu terutama kacang soya yang mengandungi anti nutrient,sila semak di topik cara pemperosesan makanan rumusan.

Tanpa Nama berkata...

Salam, Cikgu kapasiti tangki untuk buat rotifer 4500 liter. Brapa kadar pengiraan bagi bahan-2 yang digunakan bagi menghasilkan rotifer

CikGu Naim berkata...

Din,sila cek email untuk 4500 liter,Tk.

Tanpa Nama berkata...

slm cikgu..sy nk tanya pasal ikan tilapia...1000 ekor ikan tilapia memerlukan saiz kolam yg besar mana?
terima kasih