Vitamin adalah salah satu bahan yang diguna pada kuantiti yang sedikit dan di kategori sebagai ’ micro-ingredient’.Walaupun kadang kadang vitamin telah di masukan di dalam rumusan makanan,penyakit di sebabkan kekurangan vitamin masih juga berlaku.Ini kerana vitamin amat sensitif kepada pemprosesan,uv,oksidasi ,cara penyimpanan ,pembungkusan dan masa sebelum sampai kepada mulut ikan.
Vitamin C atau ascorbic acid adalah yang paling kritikal sekali.Pengunaan nya dalam makanan rumusan mungkin tidak lagi berkesan keatas kesihatan ikan di sebabkan oleh faktor faktor yang di nyatakan di atas.
Kehilangan vitamin di sebabkan pemprosesan,penyimpanan dan penyerapan kedalam air adalah saperti berikut
| Ascorbic acid, % | Pantothenic acid, % | Folic acid, % | Thiamine, % | Pyridoxine, % |
Semasa Pemprosesan | 17 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Pemprosesan Dan Penyimpanan (6 bulan) | 97 | 8 | 5 | 11 | 7 |
Pemprosesan Penyimpanan Dan Penyerapan * | 67 | 20 | 17 | 17 | 3 |
Jumlah kehilangan (%.) dari asal | 99 | 26 | 21 | 27 | 10 |
* Pengunaan yang kurang dari 6 bulan
Bagi kebanyakan pengeluar makanan rumusan, vitamin ini samada di campurkan pada kuantiti yang lebih sedikit atau pun tidak dicampur langsung dalam makanan rumusan yang di buat ,disebabkan oleh faktor faktor yang dinyatakan di atas,dan untuk mengelakan hypervitaminosis terutama bila mengunakan makanan yang baru di keluarkan dari kilang.
Dalam cara pengandunan micro-ingredient ini pengandungan (campur) di buat pada kadar tidak kurang dari 3kg pertan.Ini boleh di buat dengan mengunakan ‘middling’ saperti tepong jagong atau gandum, atau di campurkan kedalam bahan asas saperti tepong ikan dsb nya pada kadar di atas sebelum di campur dengan bahan bahan lain.
0 ulasan:
Comment/FAQ