Sistem penapisan membuang pepejal terampai apabila air dikitar semula. Pepejal yang mendap didasar kolam ternakan dikeluarkan dengan cara siphon. Pepejal yang larut dicairkan dengan penambahan air dan dipecahkan secara biochemical kepada produk yang selamat dan tidak bertoksik oleh biofilter.
Seperti dalam pengeluaran/pentrnakan, ternakan lain, pengurusan bahan buangan adalah kos yang amat ketara di dalam pengeluaran dan operasi sistem. Dalam penternakan ikan, kedua-dua jenis sisa pepejal yang tak larut dan larut mesti lah diambil perhatian dan dipertimbangkan. Sisa makanan yang tidak di makan dan tidak di keluarkan segera ,akhirnya akan mengurai dalam sistem dan menghasilkan ammonia tambahan yang toksik kepada ikan.
Kos-efektif komponen rawatan air yang cekap boleh didapati untuk membuang sisa pepejal , mengoksidakan ammonia dan nitrit-nitrogen, mengeluarkan karbon dioksida dan mengoksidasikan air semula sebelum kembali untuk digunakan semula.
Kejayaan atau kegagalan sistem ini secara langsung berkaitan rapat dengan strategi pengurusan air. Melabur dalam kit pensampelan kualiti air adalah sangat disyorkan. Kit ini adalah mudah untuk digunakan dan menghasilkan keputusan yang boleh dipercayai. Catatkan setiap parameter air setiap hari, dan perhatikan dari segi perubahan, yang merupakan tanda tanda awal bahawa air perlu diselaraskan.
Makanan
Makanan adalah perbelanjaan terbesar dalam pengeluaran ikan komersial. Oleh itu, untuk merealisasikan keuntungan, pengeluar perlu memberi makan hanya pada jumlah yang diperlukan untuk pertumbuhan maksima. Mengetahui saiz dan berat ikan dalam sistem membolehkan anda mengira jumlah makanan yang diperlukan, yang telah ditentukan untuk spesis komersial yang anda pilih , pada kebiasaan nya pada kadar 3 peratus daripada berat badan. Anda boleh mengira jumlah makanan yang di perlukan dalam empat langkah berikut :-
• Timbang berat badan dan mengukur sampel ikan yang di ambil ( dalam 10 ekor).
• Purata kan berat ikan ini (jumlah berat yang dibahagikan dengan jumlah ikan yang ditimbang).
• Darab purata berat dengan bilangan ikan dalam sistem.
• Darab hasilnya dengan 0.03.
Makanan mestilah segar.,dan jika mengunakan palet ,ia nya harus tidak berkulat dan rapuh .Simpan makanan di tempat yang kering dan sejukbeku untuk mengelakkan berkulat dan rosak. Pertumbuhan Ikan bergantung bukan sahaja kepada kualiti air tetapi juga pada kualiti makanan/diet yang berkualiti tinggi yang disediakan pada kadar yang tidak membawa kepada pembaziran dan penyemaran
Ternakan boleh di beri makan dengan tangan atau dengan pemakan automatik.
Kesihatan ikan
Pemantauan keatas kesihatan ternakan anda adalah kritikal untuk mencegah wabak penyakit. Banyak patogen kerap ditemui bersama dengan ikan yang diternak dan tidak menyebabkan banyak masalah - kecuali ikan berada dalam keadaan tertekan. Tahu tentang ikan anda! Ikan berkeadaan berbeza berbanding biasa dan gelisah , atau kurang makan adalah tanda amaran awal yang perlu di ambil perhatian. Rekod mana mana kematian setiap hari. Peningkatan kematian ikan setiap hari adalah tanda masalah yang kronik,kematian yang meningkat setiap hari adalah tanda mortaliti yang lebih tinggi dan akan membawa kepada kerugian yang tidak dapat dikawal.
Penyakit boleh dielakkan dengan mempunyai pelan biosekuriti. Mempunyai hubungan kerja dengan penterak ikan yang berpengalaman dapat membantu kerana terdapat ubat-ubatan yang sangat sedikit yang diluluskan untuk merawat penyakit ikan.
Memilih spesies ikan yang berpotensi
Beberapa spesis ikan mempunyai potensi untuk dihasilkan dalam RAS. Spesis ikan yang biasanya dihasilkan dalam RAS termasuk Ikan keli,talapia,siakap ,kerapu ,lobster dan banyak lagi.
Seperti dalam pengeluaran/pentrnakan, ternakan lain, pengurusan bahan buangan adalah kos yang amat ketara di dalam pengeluaran dan operasi sistem. Dalam penternakan ikan, kedua-dua jenis sisa pepejal yang tak larut dan larut mesti lah diambil perhatian dan dipertimbangkan. Sisa makanan yang tidak di makan dan tidak di keluarkan segera ,akhirnya akan mengurai dalam sistem dan menghasilkan ammonia tambahan yang toksik kepada ikan.
Kos-efektif komponen rawatan air yang cekap boleh didapati untuk membuang sisa pepejal , mengoksidakan ammonia dan nitrit-nitrogen, mengeluarkan karbon dioksida dan mengoksidasikan air semula sebelum kembali untuk digunakan semula.
Kejayaan atau kegagalan sistem ini secara langsung berkaitan rapat dengan strategi pengurusan air. Melabur dalam kit pensampelan kualiti air adalah sangat disyorkan. Kit ini adalah mudah untuk digunakan dan menghasilkan keputusan yang boleh dipercayai. Catatkan setiap parameter air setiap hari, dan perhatikan dari segi perubahan, yang merupakan tanda tanda awal bahawa air perlu diselaraskan.
Makanan
Makanan adalah perbelanjaan terbesar dalam pengeluaran ikan komersial. Oleh itu, untuk merealisasikan keuntungan, pengeluar perlu memberi makan hanya pada jumlah yang diperlukan untuk pertumbuhan maksima. Mengetahui saiz dan berat ikan dalam sistem membolehkan anda mengira jumlah makanan yang diperlukan, yang telah ditentukan untuk spesis komersial yang anda pilih , pada kebiasaan nya pada kadar 3 peratus daripada berat badan. Anda boleh mengira jumlah makanan yang di perlukan dalam empat langkah berikut :-
• Timbang berat badan dan mengukur sampel ikan yang di ambil ( dalam 10 ekor).
• Purata kan berat ikan ini (jumlah berat yang dibahagikan dengan jumlah ikan yang ditimbang).
• Darab purata berat dengan bilangan ikan dalam sistem.
• Darab hasilnya dengan 0.03.
Makanan mestilah segar.,dan jika mengunakan palet ,ia nya harus tidak berkulat dan rapuh .Simpan makanan di tempat yang kering dan sejukbeku untuk mengelakkan berkulat dan rosak. Pertumbuhan Ikan bergantung bukan sahaja kepada kualiti air tetapi juga pada kualiti makanan/diet yang berkualiti tinggi yang disediakan pada kadar yang tidak membawa kepada pembaziran dan penyemaran
Ternakan boleh di beri makan dengan tangan atau dengan pemakan automatik.
Kesihatan ikan
Pemantauan keatas kesihatan ternakan anda adalah kritikal untuk mencegah wabak penyakit. Banyak patogen kerap ditemui bersama dengan ikan yang diternak dan tidak menyebabkan banyak masalah - kecuali ikan berada dalam keadaan tertekan. Tahu tentang ikan anda! Ikan berkeadaan berbeza berbanding biasa dan gelisah , atau kurang makan adalah tanda amaran awal yang perlu di ambil perhatian. Rekod mana mana kematian setiap hari. Peningkatan kematian ikan setiap hari adalah tanda masalah yang kronik,kematian yang meningkat setiap hari adalah tanda mortaliti yang lebih tinggi dan akan membawa kepada kerugian yang tidak dapat dikawal.
Penyakit boleh dielakkan dengan mempunyai pelan biosekuriti. Mempunyai hubungan kerja dengan penterak ikan yang berpengalaman dapat membantu kerana terdapat ubat-ubatan yang sangat sedikit yang diluluskan untuk merawat penyakit ikan.
Memilih spesies ikan yang berpotensi
Beberapa spesis ikan mempunyai potensi untuk dihasilkan dalam RAS. Spesis ikan yang biasanya dihasilkan dalam RAS termasuk Ikan keli,talapia,siakap ,kerapu ,lobster dan banyak lagi.
0 ulasan:
Comment/FAQ