Penilaian kepada kemudahan yang di perlukan.
Berikut adalah senarai keperluan minimum untuk pengeluaran akuakultur dalam sistem RAS.
• Bekalan air yang berkualiti tinggi. Air perigi atau air bawah tanah adalah
menjadi pilihan. Jika air paip digunakan, baki klorin mesti lah dikeluarkan
dengan menggunakan penapis arang atau lain lain cara.Jika terpaksa menyedut air
dari laut ,jauhkan dari kawasan yang ombak bertemu dengan pantai dan mempunyai penapis penghalang pasir yang di timbus dengan pasir pada kedalaman tidak kurang
dari 3 kaki.
• Telaga buangan.Telaga buangan adalah untuk memerangkap sedimen dari
kolam ternakan hasil dari penyingkiran
pepejal, sisa sisa dari ikan, makanan yang berlebihan, dan lain-lain
• Tangki Biofilter contoh saperti (Rajah 1a).
• Bekalan elektrik dan penjana kuasa elektrik sandaran (intensif sistem) yang boleh dikendalikan dari kuasa generator. Satu LP atau penjana gas berkuasa
dengan sistem pensuisan automatik adalah di syorkan.
• Telefon sistem penggera.(optional) Satu sistem penggera untuk
memberitahu pengendali pam, blower atau lain-lain masalah bekalan elektrik
adalah di syorkan.
Mewujudkan pasaran produk
Mewujudkan pasaran produk
Dalam pengeluaran akuakultur bagi tujuan komersial,pasaran adalah yang paling kritikal dan amat penting. Menentukan siapa yang akan membeli ikan anda dan dalam bentuk apa yang mereka mahu produk anda itu. Produk akhir boleh jadi dalam bentuk ikan hidup, , dalam bentuk fillet atau stik atau ikan kering .
Pengeluar yang menjual ikan mereka
untuk pasaran makanan dan kegunaan manusia mesti lah mematuhi keselamatan
makanan tempatan dan persekutuan dan peraturan pemprosesan.
Panduan ini menyediakan maklumat
yang boleh membantu dalam pembangunan pelan HACCP dan menyediakan panduan
tambahan pada mematuhi peraturan-peraturan FDA.(bagi tujuan ekspot) Pengeluar
amat digalakkan untuk benar-benar mengkaji dokumen-dokumen berkaitan dan
mengambil latihan HACCP.(bagi tujuan ekspot)
Banyak pengeluar menjual ikan mereka secara langsung ke restoran, di
pasar tani atau kepada pengedar makanan laut. Tentukan di mana anda akan
menjual ikan anda, dan menyemak peraturan-peraturan jabatan kesihatan tempatan.
Kemudian, tentukan berapa banyak ikan akan dijual pada setiap tarikh dan
memastikan bahawa anda memenuhi permintaan
Anda juga perlu tahu bagaimana hendak membawa produk anda ke pasaran.
Ikan hidup perlu diisi dalam bekas air berudara, dan bagi produk yang diproses perlu disimpan sejuk pada suhu yang betul.
0 ulasan:
Comment/FAQ