Blog about Fish Feed Technology and Aquaculture System.....HOW CAN Keli Omega 3 BE FREE …? Solution : Keli Omega 3 is supported by the advertising shown on each of its pages. You are helping to support Keli Omega 3 every time you see an advertisement,visits the link or signup with a service advertised by our sponsors...or make a donation at the link provided..Thanks you...and you are welcome to visits us again.……

01 November 2012

Bubble washed bead filters - Bhg 1

Pengenalan.

Bubble washed bead filter atau Penapis basuhan bermanik adalah sangat efficient di gunakan di dalam akuakultur samada sebagai penapis biasa atau sebagai penapis bio di dalam RAS.

Media penapis nya adalah manik ia itu samada daripada plastik (HDPE) atau pasir.Pengunaan media saperti manik menambahkan lagi keluasan permukaan media penapis dan amat baik bagi pembiakan bakteria nitrify.Konfigasi nya amat mudah dan ringkas dan boleh di buat sendiri dengan paip pvc dll.

Sebagai perbincangan dan kefahaman dalam topik ini model komesial yang sedia ada di ambil sebagai rujukan.
Bubble washed bead filters mempunyai "hourglass" yang dalamannya berbentuk geometri dengan tekak basuhan yang sempit, walaupun ada sesetengah model mungkin dalam bentuk silinder. Penapis ini tidak mengandungi bahagian yang bergerak untuk pergolakan katil manik.

Semasa penapisan yang berterusan, air dari tangki penternakan memasuki unit di bawah melalui slot paip air masuk , kemudian naik ke atas melalui katil manik yang terapung di dalam kebuk penapisan atas, dan keluar melalui slot paip pelepasan di atas. Paip masukan juga berfungsi sebagai  pelepasan kumbahan semasa backwashing. Penapis ini dilengkapi dengan salur masuk udara di bawah pusat tekak basuh. Empat injap (masukan, enapcemar, udara, dan keluaran) mengawal operasi penapis. Pereksa injap yang kadang-kadang digunakan pada salur masuk udara dan outlet air untuk memudahkan backwashing.

Backwashing (ilustrasi) dicapai sepenuhnya dengan menyalirkan semua cecair  dari unit. Ini menyebabkan katil manik runtuh, kemudian nya manik individu digosok oleh peronggaan dan buih yang disedut ke bawah melalui tekak basuhan. Proses backwashing ini membuang pepejal yang melekat pada katil manik, tetapi mengekalkan manik dengan filem-filem halus  bakteria nitrifying.


Saiz bead filter  bergantung kepada kriteria berikut

• Kegunaan penapis
• Ketumpatan
• Kadar pemakanan

Secara umumnya,  saiz penapis manik mengikut  jumlah maksimum makanan (pelet kering - 35% protein) yang akan dimasukkan ke dalam sistem sehari dan / atau beban maksimum yang dijangkakan dalam sistem.

Satu kaki padu manik (400 kaki persegi keluasan ) boleh membersihkan pepejal  dan nitrifikasi sehingga kepada satu paun makanan sehari, bersamaan dengan 100 paun ikan yang di beri makan pada  1% berat badan setiap hari. Pada kadar suapan ini dan / atau kepadatan, seseorang biasanya boleh menjangkan jumlah ammonia nitrogen (TAN) tahap di bawah 1.0 mg / l, tahap nitrit di bawah 1.0 mg / l, dan tahap kekeruhan bawah 5 NTU. Walau bagaimanapun, tahap ini mungkin berbeza-beza melalui kesan sinergi parameter kualiti air yang berlainan  dan / atau amalan pengurusan.

Piawaian kualiti air mungkin berbeza dengan aplikasi yang berbeza. Sebagai contoh, standard kualiti air dan kejelasan yang lebih tinggi  dikehendaki untuk penyelenggaraan stok induk dan paparan ikan hiasan berbanding dengan  ikan ternakan  untuk di makan. Satu rangkaian piawaian kualiti air dan kejelasan boleh dicapai dengan melaraskan kadar pemakanan dan / atau densiti stok. Jadual 2 membentangkan kapasiti penapisan untuk beberapa aplikasi, kadar suapan dan kepadatan ternakan.
0 ulasan: