Senarai Bahan Mentah Yang Diguna Dalam Makanan Rumusan
Ini adalah sebahgian dari senarai bahan mentah yang boleh /sering di guna untuk membuat makanan rumusan.Sebahagian nya telah di terjemah dan akan di update dari masa ke semasa ,pembaca semua di alu alukan memperbetulkan sebarang kesilapan terjemahan atau terjemahan baru , di coment di bawah supaya dapat di kongsi bersama.Terima kasih atas kerjasama dan sokongan pembaca sekelian. Assalamualaikum.
African Oil-Palm | Elaeis guineensis |
Alfalfa –Rumput Alfalfa | Medicago sativa |
Algaroba | Prosopis chilensis |
Anchovy | Engraulis spp. |
Banana – Pisang | Musa paradisiaca |
Barley - | Hordeum vulgare |
Brewers Yeast | Saccharomyces cerevisiae |
Caoutchouc | Hevea brasiliensis |
Carrot | Daucus carota |
Cassava – Ubi kayu | Manihot esculenta |
Chickpea | Cicer arietianum |
Clupeid | [a group of fish - see herring, anchovy] |
Coconut – Kelapa | Cocos nucifera |
Coffee | Coffea arabica |
Copra | Cocos nucifera |
Corn – Jagong | Zea mays |
Cotton – Kapas | Gossyium spp. |
Cow Pea | Vigna unguiculata |
Dahl - Kacang Dal | Cajanus cajan |
Dasheen (Yaro) | Colocasia esculenta |
Flax | Linum usitatissimum |
Gingelly | Sesamum indicum |
Groundnut – Kacang Tanah | Arachis hypogaea |
Guar | Cyamopsis tetragonoloba |
Herring Ikan Hering | Clupea harengus |
Horse Gram | Vigna unguiculata |
Ipil-ipil | Leucaena leucocephala |
Jerusalem Artichoke | Heliantus tuberosus |
Kangkong (Swamp Cabbage) | Ipomea aquatica |
Kapok | Ceiba pentandra |
Lab lab 1/(Egyptian Bean) | Dolochos lablab |
Lentil | Lens culinaris |
Linseed | Linum usitatissimum |
Medicago sativa | |
Lupin | Lupinus spp. |
Maize - Jagong | Zea mays |
Manioc | Manihot esculenta |
Menhaden | Brevoortia tyrannus |
Millets | [various species] |
Sorghum bicolor | |
Mung Bean (Black Gram) | Vigna mungo |
Mung Bean (Green Gram) | Vigna radiata |
Mustard | Brassica spp. |
Oats | Avena sativa |
Citrus sinensis | |
Papaya - Betik | Carica papaya |
Para Rubber – Biji Getah | Hevea brasiliensis |
Peanut – Kacang tanah | Arachis hypogaea |
Poppy | Papaver somniferum |
Potato – Ubi Kentang | Solanum tuberosum |
Rape | Brassica spp. |
Red Bean | Vigna umbellata |
Red Dahl | Lens culinaris |
Red Gram | Cajanus cajan |
Rice – Beras | Oryza sativa |
Safflower | Carthamus tinctorius |
Saithe (Coley) | Pollachius virens |
Sago Palm – Pokok Sagu | Metroxylon sagu |
Saman (Cow Tamarind) | Samanea saman |
Acacia Senegal | |
Sesame | Sesamum indicum |
Sesbania | Sesbania grandiflora |
Silkworm – Ulat Sutera | Bombyx mori |
Sisal Hemp | Agave sisalana |
Sorghum - | Sorghum bicolor |
Soybean – Kacang Soya | Glycine max |
Split Pea | Lens culinaris |
Squid – Sotong | e.g., Loligo spp. |
Sugar Beet – Gula bit | Beta vulgaris |
Sunflower | Helianthus annuus |
Sweet Potato | Ipomoea batatus |
Tamarind | Tamarindus indica |
Tapioca – Ubi kayu | Manihot esculenta |
Tuna - Ikan Tuna | e.g., Thunnus thynnus |
Velvet mesquite | Prosopis velutina |
Water hyacinth | Eichhornia crassipes |
Wheat – Gandum | Triticum aestivum |
Yam Lain lain Bahan Tepong Perut AyamBeras Hancur Brewer Yeast Hampas kacang soya Dedak Padi Penukut Beras Tepong Bulu Ayam | Dioscorea alata |
22 ulasan:
berapa ratio hampas kcg soya.perut aym?
salam,
Bergantung kepada berapa % protin yang kita mahu,
ambil hampas kacang soya pada 45 % protin, dan perut ayam pada 45 % protin, kira sebagaimana dalam topik "bagaimana kira % protin......."
terima kasih
boleh tak sekiranya rega bergntung pd air hijau sebagai makanannya utk membesar?
rotifier blh djadikan sbg supplement rega ke?
mcm mane nk buat rotifier?
Bergantung kepada rega jenis apa?,Kebanyakan rega semasa kecil adalah jenis canivore,dengan hanya air hijau tidak dapat membantu pembesaran optima.
Rotifer memang makanan utama bagi rega dan bukan supplement saperti juga moina dll.
Rotifer perlu di ternak,dan perlu kepada rotifer starter dan teknik teknik tertentu untuk membiak.
cikgu, boleh tak batang dan daun jagung dan keledek duguna sbagai bahan pembuatan palet, dan ratio protin nya?
Batang tumbuhan pada kebiasaanya mempunyai fibre yang tinggi,Tidak berapa di galakan ,untuk pembuatan makanan ikan,kecuali boleh di dapati dengan harga yang percuma,atau yang termurah,kos pengunaan bahan mentah ini perlu di ambil kira dari segi kos pemprosesan,jika tidak di proses ia nya tidak banyak memberi manafaat kepada ikan.
Dari segi dedaun pula kadar protin selain dari kankong adalah antara 6 hingga 11 peratus, pengunaan nya juga perlu di proses dahulu saperti merebus atau stim.kadar pengunaan dalam makanan ikan adalah tidak lebih dari 50 % untuk mendapat FCR terbaik.
cikgu, saya sebenarnya ada menanam jagung taiwan, dan saya ingin gunakan(selain dari tongkol jagung)sebagai tambahan dalam palet...such as pengapung ke..sebab saya rasa rugi plak nak buang batang dan daun jagung tuh...
Disamping tu saya juga ada menanam keledek...cuma kalau ianya tak bagus utk pembuatan palet...better saya akan usahakan kangkong plak..
Mintak bantuan cikgu...bole adjust formula palet pada kadar 40% protin ? Saya guna tepung kepala bilis, hampas soya (batang jagung tu..kalau bole)
thanx cikgu
Salam,
Boleh saudara kausar bagi alamat email saudara untuk saya hantar program exel,saudara boleh cuba kira protin sendiri dengan program ini.Apa apa yang tak faham boleh tanya kemudian ok.
thanx cikgu...
alamat emel saya kautsarsinergi@gmail.com
Salam,
Cikgu, boleh tak e-mailkan program excel untuk pengiraan protien tu?saya berminat nak belajar membuat makanan rumusan tersendiri.
E-mail saya : mohammadshahizam@gmail.com
Pada pendapat cikgu, bolehkan menghasilkan FCR yang terbaik dengan 50% kandungan protein dengan kos yang murah dan berpatutan?
Salam,
Apa yang paling penting,bukan 'protin per se',tapi amino asid yang ada dalam protin,Tapi kegunanan protin yang tinggi saperti tepong ikan,tepong ulat atau tepong darah yang mempunyai profil amino acid yang terbaik dan penghadaman yang ter baik,beserta dengan 'diet yang lengkap' ,boleh merendahkan FCR kerana ikan tidak perlu makan banyak utk pembesaran opitmal.
Saya telah email program tu ke alamat yang di beri.
Terima kasih.
apa pendapat cikgu bahan2 berikut sbg makanan ternakan:-
a) kekacang (selain dr biji) spt buah (pod), daun, batang dan akar
b) biji spt biji rambutan dan biji durian/cempedak
mohon program excel cikgu cara pengiraan protein... (krafmaya@yahoo.com)
tq
Salam,
Pada asas nya,semua jenis tanaman boleh di jadikan bahan mentah,cuma protin nya sedikit berbanding dengan protin binatang selain dari susah di hadam.
sesetengah tumbuhan mengandungi racun saperti sinida atau saponin yang boleh membunuh ikan ikan.
Walau bagaimana pun kebanyakan racun racun dari tumbuhan ini adalah dari bahan oganik dan senang di lupuskan
Pemprosesan yang betul akan membolehkan bahan bahan di guna sebagai bahan mentah ,contoh nya biji getah yang tiada nilai komersial.
aaya telah emailkan ,prog tu ke alamat yang di beri,
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Salam Cikgu,
Boleh emailkan saya prog excel tu pada saya. pada pengalaman cikgu brpa lama jangka masa pelet yang dijemur boleh bertahan sebelum smapai luput? terima kasih.
ini email saya.. gfarmenterprise@gmail.com
Salam,
Memandangkan palet yang di buat sendiri tidak di masukan preservative sebagaimana yang di gunakan dalam industri,adalah di galakan mengunakan pada kadar segera,Walaubagaimana pun jika betul betul kering boleh tahan sehingga sebulan.
Salam,
Cikgu, boleh tak e-mailkan program excel untuk pengiraan protien tu?saya berminat nak belajar membuat makanan rumusan tersendiri.
E-mail saya :
shah_rulez01@yahoo.com
Salam Cikgu Naim,
Saya berminat nk belajar,,
boleh x cikgu emailkn pd saya program excel tu.
alamat email sy..
jaguhdesa@gmail.com
terima kasih
Program boleh di download di pages
'Download Program'
boler ita memproses makanan ikan dengan bahan buangan. contoh
perut ikan 20%
hampas soya 20%
jagong gred D 10%
hampas kelapa 50%
hampas soya dan jagong kena beli
perut ikan dan hampas kelapa free.
oleh kerana hampas kelapa stok buangannya banyak, saya letak 50% .
boleh ke cikgu? tq
Salam sdr MK,yang lain ok ,cuma hampas kelapa tidak boleh di guna terlampau banyak kalau bertujuan untuk pengemokan,kerana hampas kelapa walau pn ada protin ia nya meningkatkan kadar metabolik dan membuat ikan lebih aktive,hasil nya ikan lambat gemok tapi lebih pejal isi nya.
Assalamualaikum cikgu..boleh mintak emel cikgu tak...atau apa sahaja nombot utk dihubungi....saya baru nak mula projek ternakan ikan keli.saya amat perlukan bantuan cikgu
Comment/FAQ